Naše výroba


Co zpracováváme
Zpracováváme vlastní ovoce z našeho sadu, citrusové plody sklízíme u známých v sadu na Sicílii.
Nemáme ještě certifikát BIO, ale hospodaříme ekologicky. Sad leží na území Přírodního parku Ještěd, k ošetření keřů a stromů nepoužíváme žádné chemické postřiky (hýčkáme si tu ty všechny u nás hnízdící :-)). Sklízíme jen plně vyzrálé ovoce, které je proto chuťově nesrovnatelné s tím, co najdete v marketech.
V sadu jsou stromy staré i víc jak 100 let, ale pořád rodí úžasné ovoce. Některé má sice vadu na kráse, ale to nemění nic na tom, že jsou z nich báječná povidla, bezvadné džemy či jedinečný mošť.
Stačí vlastní rozmarýna i máta i sousedův med (stejně lítaj k nám :-)). Na zahuštění džemů a marmelád používáme jedině přírodní citrusový pektin, který zachová chuť ovoce. Takže žádná chemie! Povidla se zahušťují sama – jen a jen dlouhým vařením (třeba i tři dny ) – nepřidáváme do nich žádný cukr, protože ovoce je vyzrálé a švestky – ty sklízíme až po prvním mrazíku se „scvrklými prdelkami“!
Anglické růže už stihly, i díky vlídným zimám, dorůst do úctyhodných rozměrů a tak nabízíme i růžový sirup a želé (dle legislativy), je to voňavá dobrota.
S ohledem na kapacitu sadu i zahrady je jasné, že celá naše nabídka je omezená. Ale nové stromky starých dobrých odrůd postupně vysazujeme!
 
Do čeho
Všechnu tu dobrou krásu plníme do skleniček, jejichž velikost je prověřena na našich dětech. Používáme sklenice WECK, do kterých dávala povidla už i babička, a klasické sklenice se šroubovacím uzávěrem. Etikety jsou dílem vytrvalosti tetičky a uměleckého nadání strejčka a tak hned víte, co dobrého si nesete domů.
V nabídce jsou i dřevěné bedýnky, do kterých si můžete poskládat, na co máte největší chuť. A když se budete chtít podělit, tak jako dárek nemají chybu!
 
Čím
Kvalitu můžeme docílit jen ručním zpracováním. Proto rukama sklízíme, protože víme co. Rukama krájíme, loupeme i vypeckováváme, mícháme a plníme, protože víme co. A protože víme, co jsme zpracovali, rádi pošleme k Vám - s čistým svědomím, že vše je fakt jak má být! Dá to všechno sice pořádnou fušku, ale pak máme v jahodové kousky jahod, višně chutnají jako višně a z povidel jsou cítit hrušky!  A když otevřete skleničku třešňové, tak vám zavoní máta, která nám roste pod okny!
 
Pozn.: Proč?
Proč ... od tetičky? V roubence živší jeden z pra-pradědů byl panským myslivcem a od té doby má číslo popisné příslipek „U mysliuců ". A tak všechny ženské, které tam kdy žily, byly zkrátka … tetičky od mysliucu. No a teď tedy došla řada na mně :-).
Mimoděk si vzpomenu, jak jsem při jedné cestě míjela továrnu, která se pyšní názvem „Výroba chutí a vůní". Pro mne cedule obsahem naprosto děsivá !
To já bych chtěla mít jednou na plotě jinou, o mnoho veselejší, na které bude napsáno :„Tady si skoro všechno vyrábíme sami!“ Čím dál častěji v duchu i nahlas děkuji babičce, že jsem mohla být s ní. Že to co umím, umím i díky ní …

Je prostě jedno, jestli si dáte naší marmošku ráno na chleba nebo na lívance, do jogurtu nebo k sýru, vždy si pochutnejte!  A když budete mít cestu, zastavte se … třeba zbydou i povidlové buchty !

Doporučujeme

  • Sicilské pomeranče včetně kůry ve skleničče. BIO kvalita - bez chemického ošetření.

    145.00
    Online only
    na skladě
  • Sicilské pomeranče bez kůry. BIO kvalita - bez chemického ošetření.

    145.00
    Online only
    na skladě
  • Švestky doplněné lehce pálivým růžovým pepřem.

    105.00
    Online only
    na skladě