Naše výroba
Vlastní sad, vlastní ovoce.
Princip mojí manufaktury je postaven na zpracování vlastního ovoce z vlastního sadu.
Nemám sice certifikát BIO, ale hospodařím ekologicky - k ošetření stromů, keřů a tedy i ovoce, nepoužívám žádné chemické přípravky. Sad navíc leží v chráněném území v Podkrkonoší.
Sklízím plně vyzrálé ovoce, které tak obsahuje velké množství přírodního cukru. Při jeho zpracování proto doslazuji jen minimálně, džemy nesou označení "Extra speciální".
Na jejich zahuštění používám přírodní citrusový pektin, který zachová chuť ovoce.
Povidla vařím jako moje babička - pomalu a dlouho, třeba i dva dny. Nepřidávám do nich žádný cukr, takže jsou vhodné i pro diabetiky. Švestky se snažím sklízet, když to počasí dovolí, až po prvním mrazíku se „scvrklými prdelkami“, potom totiž mají v sobě nejvíce cukru.
Mojí velkou láskou jsou anglické historické růže. Zaujmou vzhledem, vůní a právě květy se dají i zpracovat. Já z jejich velmi voňavých okvětních lístků vyrábím želé a sirup. A stejně jako je to s výrobou růžové oleje, i zde je potřeba k výrobě velké množství květů.
Citrusové plody sklízím a dovážím od známých ze sadu na Sicílii, znám tedy místo původu a tak i toto ovoce je v režimu bio.
Kvalitu dociluji ručním zpracováním. Vím, co jsem natrhala, nakrájela, oloupala nebo vypeckovala a uvařila. A tak to, čím plním sklenice, je v nejvyšší kvalitě a s čistým svědomím to posílám dál, protože vše je opravdu tak, jak má být.
Když to shrnu, je to hodně práce, která mně ale naplňuje.
Když se mi dostává pozitivní zpětné vazby od Vás, zákazníků, dává mi to jako celek smysl a neměnila bych.
…