Naše výroba
Vlastní sad, vlastní ovoce.
Princip mojí manufaktury je postaven na zpracování vlastního ovoce z vlastního sadu.
Nemám sice certifikát BIO, ale hospodařím ekologicky - k ošetření stromů, keřů a tedy i ovoce, nepoužívám žádné chemické přípravky. Sady navíc leží v chráněném území v Podkrkonoší.
Sklízím plně vyzrálé ovoce, které tak obsahuje velké množství přírodního cukru. Při jeho zpracování proto doslazuji jen minimálně, džemy nesou označení "Extra speciální".
Na jejich zahuštění používám přírodní citrusový pektin, který zachová chuť ovoce.
Povidla vařím jako moje babička - pomalu a dlouho, třeba i dva dny. Nepřidávám do nich žádný cukr, takže jsou vhodné i pro diabetiky. Švestky se snažím sklízet, když to počasí dovolí, až po prvním mrazíku se „scvrklými prdelkami“, potom totiž mají v sobě nejvíce cukru.
Velkou láskou jsou anglické historické růže. Zaujmou vzhledem, vůní a právě květy se dají i zpracovat. Já z jejich velmi voňavých okvětních lístků vyrábím želé a sirup. Stejně jako při výrobě růžového oleje, i zde je potřeba velké množství květů, proto i tyto výrobky jsou mojí specialitou.
Citrusové plody sklízím a dovážím od známých ze sadu na Sicílii, znám tedy místo původu. I kůra tohoto ovoce není chemicky ošetřena.
Kvalitu dociluji ručním zpracováním. Vím, co jsem natrhala, nakrájela, oloupala nebo vypeckovala a v neposlední řadě i uvařila. A tak to, čím plním sklenice, je v nejvyšší kvalitě a s čistým svědomím to posílám dál, protože vše je opravdu tak, jak má být.
Když to shrnu - je to hodně práce, která mně ale naplňuje.
Když se mi navíc dostává pozitivní zpětné vazby od Vás, zákazníků, dává mi to jako celek smysl a neměnila bych.
…